Gemeentelijke herindeling Nieuweschans

Het inwoneraantal per 1-1-1990 bedraagt 1686. Een aantal aspecten heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de veranderingen door de jaren heen in deze kleine gemeente: de voltooiing van de vierbaansweg A7, de inkrimping van de douanefaciliteiten bij de grens en de realisatie van de bronnenbadplaats Nieuweschans-Bunde. In 1975 wordt het plan om een kuuroord te ontwikkelen openbaar gemaakt. Onderzoek wijst uit dat de bodem geneeskrachtige zoutlagen en mineraalwater bevat. In 1985 komt de eerste fase gereed en op 25-8-1989 wordt het kuurcentrum officieel geopend. De in boek II genoemde gerealiseerde objecten in het recreatieplan Hamdijk, zoals camping, sportvelden, tennisbanen en hertenkamp, moeten plaats maken voor het geneeskrachtige water en verhuizen naar een terrein ten oosten van het dorp.

Voorstraat te Nieuweschans.

Het confectiebedrijf aan de Bunderweg wordt een onderdeel van het Werkvoorzieningsschap Oost-Groningen en krijgt de naam Nijkans. Dollard Karton, later Triton Karton en nu Kappa Triton, zorgt voor de meeste werkgelegenheid in Nieuweschans en omstreken.
De rvk. Beerta en de Herinrichting Oost-Groningen hebben het landelijke gebied van de gemeente Nieuweschans een ander aanzien gegeven.