Boerderijen en hun bewoners

Boek III 1976 – 1999 > heden

nr. 59a

R.O.C. EBELS HEERD – Hoofdweg 26, Nieuw-Beerta.

Bedrijfsleider-bewoners: Jacobus Pieter Blok, geb. 27-12-1941 te ‘s Heer Arendskerke, geh. 26-6-1968 te Kruiningen met Maatje Catharina Bierens, geb. 4-12-1943 te Kapelle, lerares basisschool te Drieborg.
K.: Adriana Wilhelmina, geb. 3-6-1969 te Borssele, intercedente bij Randstad Uitzendbureau, afd. gezondheidszorg, te Groningen.
Willem Jacobus, geb. 9-8-1971 te Borssele, management-consultant bij Arthur D. Little te Rotterdam.
Eig.-expl.: Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA).

Het Regionaal Onderzoek Centrum richt zich op onderzoek van granen en andere gewassen op de zware klei. Samen met een deel van de cultuurgrond van de voormalige Ebels Heerd (57) is de bedrijfs-oppervlakte 115 ha. De nieuwe locatie is ontstaan door aankoop van land van de boerderijen 59 en 60. De vorige eigenaar P.A. Sahle heeft dit land in 1994 verkocht aan de SPNA.

Het gebouwencomplex komt in 1995 gereed en bestaat o.a. uit een woning voor de bedrijfsleider, aardappelopslag, machineberging, proefveldverwerkingsruimte, kantoor en vergaderruimte.
De schuur (59) aan de overkant van de hoofdweg hoort bij Ebels Heerd. Daarin bevinden zich de graansilo’s, een graandrogerij en ruimte voor opslag van stro en machines.

Op 15-8-1996 opent W. Meier, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Rabobank, het nieuwe complex R.O.C. Ebels Heerd. Het Regionale Onderzoek Centrum is ontstaan uit de voormalige proefboerderij Jacob Sijpkens Heerd en de proefboerderij Ebels Heerd, die tot 1970 wordt geëxploiteerd als voorbeeldbedrijf voor de zware klei.

De dagelijkse leiding berust bij J.P. Blok. De andere medewerkers zijn assistent-bedrijfsleider G.J. Roseboom uit Uithuizermeeden en B.C. Hoekzema uit Siddeburen.

De Commissie van Beheer bestaat uit de volgende leden:
W.S. Schillhorn van Veen, voorzitter, Finsterwolde.
Ing. C.W. Kristelijn, secretaris, Grijpskerk.
J. Noordhoff, Noordbroek.
J.P.M. de Winter, Oudeschans.
H. Hamster, Nieuwolda.
Ing. H.W.G. Floot, regionaal onderzoeker, Winsum.
J.P. Blok, bedrijfsleider, Nieuw-Beerta.